Problemele legate de polițele RCA, departe de a fi rezolvate

de: Andrei Tilimpea
21 02. 2022

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România au anunțat că au luat notă cu surprindere de proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de șase luni a tarifelor de prima la asigurările RCA.

Cele două asociații ale patronatelor din domeniul asigurărilor susțin că această propunere de act normativ pare să nu fi luat în considerare faptul că măsuri similare adoptate în urmă cu câțiva ani și-au dovedit totală lipsa de eficientă pe termen mediu și lung.

UNSAR și BAAR precizează că industria de asigurări a atras constant atenția asupra acestor aspecte și a depus eforturi importante pentru a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul asigurărilor. Printre soluțiile legislative propuse de UNSAR și BAAR în ultimii ani se numără emiterea ordinului comun al Ministerului Sănătății și ASF prevăzut de Legea 132/2017 pentru reglementarea baremului traumatologic în baza căruia să se calculeze despăgubirile morale pe cale amiabilă, în caz de vătămare corporală sau deces, și introducerea unui preț de referință orientativ pentru evaluarea despăgubirii, atât în ceea ce privește partea de reparații, cât și cea de rent-a-car.

În plus, cele două asociații ale asigurătorilor susțin că au atras în nenumărate rânduri atenția asupra faptului că țară noastră este „campioană” în ceea ce privește frecvența accidentelor rutiere, România menținându-se pe un loc fruntaș în Europa la acest capitol. Atât frecvența producerii accidentelor, cât și alți indicatori de specialitate, precum dauna medie plătită pe fiecare dosar, aflată în continuă creștere, contribuie la formarea prețului RCA.

Poziția asociațiilor asigurătorilor

Iar costul unei asigurări RCA trebuie, conform legii, să fie corelat cu despăgubirile tot mai mari plătite de către companiile de asigurări, deoarece din fondul constituit din primele de asigurare se plătesc despăgubirile. Conform celor mai recente date publicate de ASF, reiese că, pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii trebuie să contribuie suplimentar cu circa 30 de lei, se mai specifică în comunicatul transmis de UNSAR și BAAR.

Reacția celor două asociații ale firmelor de asigurări vine după ce ieri Autoritatea de Supraveghere Financiară a trimis către Guvern o propunere de proiect pentru plafonarea tarifelor RCA. Tot ieri, Ministerul Finanțelor a publicat propunerea pe site-ul instituției, fiind pus astfel în dezbatere publică.

ASF a luat acestă decizie de a propune plafonarea prețurilor polițelor RCA ca urmare a presiunilor venite din partea asociațiilor transportatorilor, care anunțau că se pregătesc de acțiuni de protest din cauza scumpirii acestora.